dinsdag 2 oktober 2012

Chocolade Brownie Taart


De taart die bij iedereen favoriet is!

Deze brownie-taart, naar recept van Phil Vickery, maak ik met enige regelmaat. 
De taart is smeuïg, heeft een volle chocolade smaak en je proeft niet dat er geen bloem in zit.
Iedereen die gek is op chocolade, zou deze taart eens moeten maken.

Ingrediënten:
140 gram amandelmeel (je kunt ook zelf amandelen fijnmalen)
5 eieren (gesplitst)
275 gram pure chocolade (tenminste 72% cacao)
175 gram kristalsuiker

Verhit de oven voor op 170-175 graden. (ligt eraan welke verdeling je oven heeft)
Vet een springvorm van 20cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
Je kunt hiervoor ook een grotere of kleinere springvorm gebruiken. 
Let er wel op dat als je een grotere springvorm gebruikt, de taart dunner wordt en dus sneller gaar. 
Bij een kleinere vorm wordt de taart hoger en zal dus langer nodig hebben om gaar te worden.

Hak de chocolade grof en houdt 50 gram apart.
Smelt de rest van de chocolade au bain marie en laat iets afkoelen. 
Klop met een garde de eiwitten op, totdat het schuim in zachte pieken blijft staan. 
Klop er geleidelijk de helft van de suiker door, een eetlepel per keer, tot het een zacht glanzend schuim is.

Klop met een handmixer de eidooiers met de rest van de suiker tot een bleke massa. Het volume moet verdubbeld zijn.
Spatel rustig de helft van het eiwitschuim erdoor. 
Vouw nu de gesmolten chocolade door het eimengsel gevolgd door de rest van het eiwitschuim.
Spatel de amandelmeel en de gehakte chocolade door het beslag.

Laat het beslag in de vorm glijden, strijk de bovenkant glad en bak de taart in 30 minuten in het midden van de oven.
Laat de taart nog 15 minuten in de uitgeschakelde oven staan. (de taart gaart nog na)
Bestuif de afgekoelde taart eventueel met poedersuiker.


Variatie:
Voeg op het eind gehakte witte chocolade toe.
Voeg op het eind gehakte noten toe.
Ook lekker als dessert met een bolletje ijs naar keuze. (Wel opletten welk ijs glutenvij is)



Bronvermelding: 
Uit het boek: Heerlijk Glutenvrij bakken van Phil Vickery

2 opmerkingen: